Sursillien korjaukset ja täydennykset
Sursill-suku on historiallisessa mielessä Suomen tärkein suku, koska sen tutkimus aloitettiin piispa Johannes Terseruksen (1605-1678) toimesta jo 350 -vuotta sitten ja suvun tutkimus on katkeamatta jatkunut siitä lähtien. Genealogia Sursilliana ilmestyi vuonna 1850 rovasti Elias Robert Alceniuksen (1796-1875) toimittamana.
Vuonna 1971 ilmestyi ja Eero Kojosen toimittama täydennetty ja korjattu suomenkielinen teos: Sursillin suku. Genealogia Sursilliana. Sen ilmestymisen jälkeen sukututkijoiden määrä on edelleen kasvanut, sukututkimus on kaikin tavoin kehittynyt ja mennyt eteenpäin sekä on löytynyt uusia asiakirjalähteitä.
Moni sukututkija on törmännyt siihen, että Sursillin suvusta on keskenään ristiriitaisia tietoja. Vanhentuneet ja korjatut tiedot pyörivät sitkeästi esillä ja löytävät tiensä erilaisiin julkaisuihin ja sukuselvityksiin. Varsinkin internet-aikakautena vanhentuneiden tietojen pulpahtaminen yhä uudelleen esiin on sukututkijoiden kannalta tuskastuttavaa. Ongelma on, että kukaan ei tänä päivänä tiedä mikä on vanhentunutta tietoa ja mikä taas on korjattua tietoa. Siksi tarvitaan arvovaltainen paikka, jossa on luettelo Sursill-sukuu tehdyistä korjauksista ja täydennyksistä. Korjaukset tullaan julkaisemaan Suomen Sukututkimusseuran internet-sivuilla. Korjaus- ja täydennyslistaa sukututkijat voivat käyttää hyväkseen tehdessään omia sukututkimuksiaan ja sukukirjojaan.
Suomen Sukututkimusseura aloitti toiminnanjohtaja Leif Metherin toimesta Sursillin suvun korjaushankkeen, joka jäi kuitenkin kesken hänen varhaisen poismenonsa johdosta. Korjaushankkeen jatkaminen suomalaisen sukututkimuksen juhlavuonna on kulttuuriteko.
Lähtökohtana korjauksille ja täydennyksille on Eero Kojosen toimittama ja vuonna 1971 ilmestynyt teos!
Korjauksia ja lisätietoja voi lähettää oheisella lomakkeella. Se ohjautuu Suomen Sukututkimusseuran hallituksen jäsenelle. Lomakkeella tullut korjaus lähetetään nimettömänä Sursillin sukuun perehtyneille sukututkijoille, jotka arvioivat lähetetyn korjauksen tai täydennyksen. Tarvittaessa voidaan etsiä myös ulkopuolinen asiantuntija. Kun korjaus on todettu asianmukaiseksi, se julkaistaan joko Suomen Sukututkimusseuran internetsivuilla tai Genoksessa.
Pitkällä tähtäimellä Suomen Sukututkimusseuran tavoitteena on Sursill-suvun päivitetty versio joko painettuna tai sähköisenä.
Mikäli lähetät jonkun muun kuin itsesi tekemiä tutkimuksia niin kerro tekijän ja julkaisun nimi.
Otamme vastaan myös tietoja sukukirjoista, joissa on julkaistu Sursill-sukuisten henkilöiden jälkipolvia. Kerro Sursill-sukuisen lähtöhenkilön nimi, julkaisun nimi ja tekijä sekä ilmestymisvuosi.
Tarkista onko korjaus tehty jo aiemmin. Tästä löydät linkkejä jo julkaistuihin korjauksiin
Lomakkeet löytyvät sivun yläosan valikosta!
Suomen Sukututkimusseura ry.